Το Tai-chi είναι μια ολοκληρωτική ενεργητική γυμναστική που συνίσταται στην εκτέλεση ενός συνόλου συνεχών και κυκλικών κινήσεων που εκτελούνται με βραδύτητα και ακρίβεια σε μια προκαθορισμένη σειρά. Αυτή η ολοκληρωτική ενεργειακή γυμναστική διατίθεται σε διάφορα στυλ: ορισμένες σχολές εστιάζουν στην αυτογνωσία μέσω μιας εσωτερικής προσέγγισης, ενώ άλλα προωθούν τεχνικές μάχης. Τα περισσότερα σχολεία, ωστόσο, έχουν εγκαταλείψει την πολεμική τους πρόθεση υπέρ της ανάπτυξης της ευελιξίας και της αφύπνισης του Qi. Για να κατανοήσετε πλήρως τι είναι το τάι τσι, πρέπει να γνωρίζετε ότι σχηματίζει, με το Qi Gong, έναν από τους 5 κλάδους της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (TCM). Οι άλλοι 4 κλάδοι είναι ο βελονισμός, η κινεζική διαιτολογία, η κινέζικη φαρμακοποιία (φαρμακευτικά βότανα) και το μασάζ Tui Na.
Οι βασικές αρχές
Στο τάι τσι, είναι απαραίτητο να μάθετε να επιβραδύνετε. Πράγματι, είναι η εξαιρετική βραδύτητα της εκτέλεσης που καθιστά δυνατό τον εντοπισμό μπλοκαρίσματος και την αίσθηση του ενεργειακού ρεύματος. Επιπλέον, η επίγνωση της αργής και ακριβούς μεταφοράς του βάρους του σώματος από το ένα πόδι στο άλλο και το εναλλασσόμενο παιχνίδι χεριών και ποδιών συγκεκριμενοποιεί τέλεια την κινεζική σκέψη βασισμένη στη δυναμική ισορροπία δυνάμεων του Γιν και του Γιανγκ. Αυτή η πρακτική δίνει επίσης έμφαση στην αναπνοή, η οποία πρέπει να είναι αργή, βαθιά και τακτική. Καθώς προχωρά η πρακτική, το άτομο θα πρέπει να συντονίσει την αναπνοή του με την εκτέλεση των κινήσεων.
Πάντα εξασκούμενοι σε κάθετη στάση, ο αριθμός των κινήσεων σε μια πλήρη ακολουθία κυμαίνεται από 24 έως 48 και μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 108, που αντιστοιχεί στην αρχική μορφή του tai-chi. Κατά τη διάρκεια των ακολουθιών, τα χέρια είναι που καθοδηγούν τις κινήσεις και που συλλαμβάνουν και κατευθύνουν την ενέργεια έτσι ώστε το σώμα να βρει το στήριγμα του στο Tan Tien, το κέντρο βάρους που βρίσκεται λίγο κάτω από τον αφαλό. Η ουσία του τάι τσι βρίσκεται στην αναζήτηση της ισορροπίας των δύο πόλων ενέργειας, του Γιν από τη γη και του Γιανγκ από τον ουρανό.
Πολλές μελέτες αναφέρουν τα οφέλη της εξάσκησης του τάι τσι για διάφορες παθήσεις. Ωστόσο, συχνά διαπιστώνεται ότι οι μελέτες στερούνται συνέπειας, ανεπαρκούς αριθμού συμμετεχόντων και διάφορες μεθοδολογικές ελλείψεις.
Σε μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2009, οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το τάι τσι μπορεί να μειώσει τις πτώσεις ή τον κίνδυνο πτώσης σε άτομα άνω των 60 ετών. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η επίδραση είναι πολύ λιγότερο έντονη σε πολύ ηλικιωμένους ή αδύναμους ανθρώπους (που έχουν μια ασθένεια ή πάθηση που περιορίζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες). Αναφέρουν επίσης ότι, για να είναι αποτελεσματικό, είναι απαραίτητο να εξασκείται το τάι τσι με τακτική. Εκτός από τη μείωση του κινδύνου πτώσης, το τάι τσι αυξάνει την ταχύτητα του περπατήματος, θα βελτιώσει την ισορροπία και θα παρείχε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κατά την κίνηση.
Δύο συστηματικές ανασκοπήσεις ασθενών με υπέρταση ανέφεραν σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που ασκούν το τάι τσι. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το τάι τσι θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης ορισμένων καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως τα εγκεφαλικά και η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Μια άλλη ανασκόπηση αξιολόγησε συγκεκριμένα την επίδραση του τάι τσι σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο. Τα αποτελέσματα τριών κλινικών μελετών που πραγματοποιήθηκαν σε 208 ασθενείς που έπασχαν από στεφανιαία νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια, έδειξαν βελτίωση στην ποιότητα ζωής, μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης και αύξηση της ικανότητας άσκησης αυτών των ασθενών.
Σε μια συστηματική ανασκόπηση που περιλαμβάνει 3 μελέτες, τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι το τάι τσι δεν έφερε περισσότερα οφέλη από το περπάτημα, από την ψυχολογική υποστήριξη ή από την τυπική φροντίδα, στην ποιότητα ζωής αυτών των γυναικών. Από την άλλη πλευρά, ένα από αυτά έδειξε ευεργετικά αποτελέσματα στην αυτοεκτίμηση σε σύγκριση με την ψυχολογική υποστήριξη.
Το 2004, μια κλινική μελέτη συνέκρινε την επίδραση του τάι τσι με τις τεχνικές χαλάρωσης (διατάσεις και έλεγχος της αναπνοής) στην ποιότητα του ύπνου. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα tai chi ανέφεραν μείωση του χρόνου που χρειαζόταν για να αποκοιμηθούν (κατά 18 λεπτά κατά μέσο όρο), αύξηση στη διάρκεια του ύπνου τους (48 λεπτά κατά μέσο όρο) καθώς και μείωση των περιόδων υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τα αποτελέσματα μιας μετα-ανάλυσης δείχνουν ότι τα άτομα που ασκούν τακτικά τάι τσι αναπτύσσουν καλύτερη αερόβια ικανότητα (τη μέγιστη ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να λάβει το σώμα από τον αέρα και να καταναλώσει). Βελτιώσεις παρατηρήθηκαν όταν το τάι τσι ασκήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Φαίνεται επίσης ότι τα αρχικά άτομα που κάνουν καθιστική ζωή ωφελούνται περισσότερο από το τάι τσι από τα άτομα που είναι ήδη ενεργά. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, άλλες μελέτες έχουν αποδείξει ότι το τάι τσι προάγει επίσης την ψυχική υγεία και βελτιώνει την ψυχολογική ευεξία, βελτιώνει την ικανότητα των πνευμόνων, μειώνει ορισμένα συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ανακουφίζει από την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και βελτιώνει το εύρος κίνησης στα κάτω άκρα. Επιπλέον, αποτελέσματα από άλλες μελέτες υποδηλώνουν ότι το τάι τσι θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο της υπέρτασης στους ηλικιωμένους, στη μείωση της οστεοπόρωσης, στη μείωση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας, στον έλεγχο του διαβήτη, στη μείωση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον και στη διαχείριση του βάρους σε παχύσαρκες γυναίκες. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα του τάι τσι σε αυτές τις καταστάσεις.
Copyright © 2022 CPE LFHED (Conseil des Parents d’élèves du LFHED) - TOUS DROITS RÉSERVÉS.
Powered by GoDaddy